Doorgaan naar hoofdcontent

Update na langere tijd

Ik ben een tijdje niet toegekomen aan het schrijven op dit blog. Daar heb ik zo mijn redenen voor. In een notedop: als gevolg van de corona-crisis was mijn inkomen grotendeels weggevallen. Daarom had ik even wat minder aandacht voor mijn blog.

Intussen heb ik ander werk. Ik verdien iets minder, maar kan me redden. En ik heb de afgelopen periode geleerd dat je door creatief met je budget om te gaan best ver kunt komen.

Zo ben ik scherper gaan opletten met het doen van boodschappen, en vooral bij het maken van een weekmenu. Door beter te kijken wat er in de aanbieding is en welke ingrediënten gecombineerd kunnen worden bij meerdere recepten heb ik in mijn boodschappenbudget kunnen snijden. De ene week geef ik wat meer uit dan de andere. Maar kijk ik de afgelopen 8 weken terug, dan heb ik per week gemiddeld €34 uitgegeven. En mijn gezinssituatie is ongewijzigd, onze 3 kinderen zijn gemiddeld 3 dagen per week bij mij. En ja, we eten nog steeds voldoende groente, fruit, drinken zuivel, eten dagelijks vlees/vis/vleesvervanger. En lekker.

Verder heb ik mijn verzekeringen doorgelicht en ook daar een paar euro per maand kunnen besparen.

De energierekening is verlaagd. Of beter: het voorschot. Bij de aankoop van het huis is een bouwbudget gereserveerd voor zonnepanelen. Dat deel van de hypotheek kost mij per maand ongeveer €24 bruto, netto ongeveer €22. De zonnepanelen liggen op het dak. En nu kon het maandelijkse voorschot met meer liefst €30 naar beneden. Dat is een mooi rendement!

En omdat ik de zolder aan het isoleren ben (gaat niet snel, ik heb een paar maanden geen materiaal kunnen kopen) hoop ik komende winter wat minder gas te gebruiken voor de verwarming. Dat zal op de eindafrekening toch ook wat tientjes moeten opleveren.

Toen mijn inkomen hard naar beneden ging heb ik contact opgenomen met de bank. Gelukkig kon ik een paar maanden uitstel van aflossing krijgen. Rente ben ik wel blijven betalen. Ook dat scheelde mooi even. Natuurlijk moet het uiteindelijk betaald worden, maar dat komt wel. Fijn dat ik even van deze mogelijkheid gebruik heb kunnen maken. Daar heeft de bank ook meer aan.

Hopelijk zijn de corona-hobbels nu genomen.


Reacties

  1. Zolang je erin slaagt elke maand een klein bedrag over te houden, werkt de tijd in je voordeel. Eerst besparen en daarna voorzichtig investeren. Natuurlijk zorgen dat je een buffertje hebt voor onverwachte uitgaven. Je komt er wel als ik het zo lees. Het is mij ook gelukt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat lijkt me zorgelijk voelen, als je inkomsten wegevallen. Fijn dat je toch weer een inkomstenbron hebt nu!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

€50 weekmenu voor 4 personen, met boodschappenlijst!

€50 weekmenu voor 4 personen Deze week is het wel erg makkelijk om een voordelig menu samen te stellen. Grootgrutter AH heeft in haar magazine Allerhande een weekmenu opgenomen voor € 50. Daar kunnen 4 personen goed van eten. De service gaat ver, er is zelfs een boodschappenlijstje bijgevoegd! € 50 voor 4 personen voor een week is € 12.50 per persoon per week, dat is € 1,79 per persoon per warme maaltijd. Wanneer je rekening houdt met normale kosten voor ontbijt, lunch, drinken, een koekje en snoepje zou je op ongeveer € 3 tot € 3,50 per persoon per dag voor eten en drinken uit moeten kunnen komen. Dat is voordelig! AH heeft het volgende op het menu staan: 1. Drumsticks met geroosterde aardappeltjes en sla; 2. Hutspot met vegaballetjes; 3. Oosterse kippensoep met pindakaas en spekjes; 4. Plaattaart met gegrilde groenten en witte kaas; 5. Romige spaghetti met doperwten en zalm; 6. Babi ketjap met chinese kool en rijst; 7. Tunesische shakshuka met gehaktballetjes. Het men

Weekmenu: € 2,50 per persoon per dag

Weekmenu € 2,50 per persoon per dag Eerder heb ik geschreven dat ik gemiddeld voor €2,50 per persoon per dag boodschappen doe. De ene week iets meer, de andere week iets minder. Gemiddeld kom ik uit op ongeveer €175 per maand. Daarvan eten ik en mijn 3 kinderen gevarieerd, gezond en lekker! Mijn kinderen wonen bij hun moeder en zijn iedere week een paar dagen bij mij (de ene week meer dan de andere). Gemiddeld (normale schoolweken) zijn ze 3 dagen per week bij mij. In de vakanties dus meer, maar daar hou ik nu even geen rekening mee.  Omgerekend is mijn boodschappenbudget € 2,50 per persoon per dag dus (gemiddeld 7 + 3 + 3 + 3 = 16 'mandagen' per week, € 40/16 is € 2,50 per persoon per dag). Om inzicht te geven in wat wij eten voor dit geld heb ik mijn weekmenu uitgeschreven, met daarbij een overzicht van de kosten (ik koop vaak grotere verpakkingen en heb hieronder alles zoveel als mogelijk teruggerekend naar de verbruikte hoeveelheden): Maandag (zonder kinderen) Spr

Warme maaltijd met vlees voor €1,25, vegetarisch voor €1

Warme maaltijd met vlees voor €1,25, vegetarisch voor €1 Afgelopen weekend heb ik de basisvoorraad in de diepvries aangevuld. Ik heb daar altijd een voorraad basis voor pastasaus of tomatensoep in staan. Makkelijk om snel te kunnen koken op drukke dagen! Dit keer heb ik de volgende ingrediënten gebruikt, grotendeels zaterdag op de markt gekocht. TIP : koop je groentes tegen het einde van de markt, vaak wil de groenteboer er dan van af en heb jij een echt koopje. Bijvoorbeeld de paprika's waren zo erg goedkoop, waarbij ik wel moet zeggen dat ze ook geen week meer konden liggen. De groenteboer had zakken met vaste hoeveelheden voor vaste prijzen liggen. Allemaal groentes die op moesten, niet lang meer konden liggen. Maar dat is geen probleem als je alles snel verwerkt. * 12 gele paprika's (€1); * 6 rode paprika's (€0,50); * 8 dikke wortelen (€0,50); * 2 bleekselderij (€2); * 2 kilo tomaten (€1,50); * 1 kilo sperziebonen (€1,75); * 1,5 kilo rundergehakt (€4,90, er ging 35% van