Doorgaan naar hoofdcontent

Update na langere tijd

Ik ben een tijdje niet toegekomen aan het schrijven op dit blog. Daar heb ik zo mijn redenen voor. In een notedop: als gevolg van de corona-crisis was mijn inkomen grotendeels weggevallen. Daarom had ik even wat minder aandacht voor mijn blog.

Intussen heb ik ander werk. Ik verdien iets minder, maar kan me redden. En ik heb de afgelopen periode geleerd dat je door creatief met je budget om te gaan best ver kunt komen.

Zo ben ik scherper gaan opletten met het doen van boodschappen, en vooral bij het maken van een weekmenu. Door beter te kijken wat er in de aanbieding is en welke ingrediënten gecombineerd kunnen worden bij meerdere recepten heb ik in mijn boodschappenbudget kunnen snijden. De ene week geef ik wat meer uit dan de andere. Maar kijk ik de afgelopen 8 weken terug, dan heb ik per week gemiddeld €34 uitgegeven. En mijn gezinssituatie is ongewijzigd, onze 3 kinderen zijn gemiddeld 3 dagen per week bij mij. En ja, we eten nog steeds voldoende groente, fruit, drinken zuivel, eten dagelijks vlees/vis/vleesvervanger. En lekker.

Verder heb ik mijn verzekeringen doorgelicht en ook daar een paar euro per maand kunnen besparen.

De energierekening is verlaagd. Of beter: het voorschot. Bij de aankoop van het huis is een bouwbudget gereserveerd voor zonnepanelen. Dat deel van de hypotheek kost mij per maand ongeveer €24 bruto, netto ongeveer €22. De zonnepanelen liggen op het dak. En nu kon het maandelijkse voorschot met meer liefst €30 naar beneden. Dat is een mooi rendement!

En omdat ik de zolder aan het isoleren ben (gaat niet snel, ik heb een paar maanden geen materiaal kunnen kopen) hoop ik komende winter wat minder gas te gebruiken voor de verwarming. Dat zal op de eindafrekening toch ook wat tientjes moeten opleveren.

Toen mijn inkomen hard naar beneden ging heb ik contact opgenomen met de bank. Gelukkig kon ik een paar maanden uitstel van aflossing krijgen. Rente ben ik wel blijven betalen. Ook dat scheelde mooi even. Natuurlijk moet het uiteindelijk betaald worden, maar dat komt wel. Fijn dat ik even van deze mogelijkheid gebruik heb kunnen maken. Daar heeft de bank ook meer aan.

Hopelijk zijn de corona-hobbels nu genomen.


Reacties

  1. Zolang je erin slaagt elke maand een klein bedrag over te houden, werkt de tijd in je voordeel. Eerst besparen en daarna voorzichtig investeren. Natuurlijk zorgen dat je een buffertje hebt voor onverwachte uitgaven. Je komt er wel als ik het zo lees. Het is mij ook gelukt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat lijkt me zorgelijk voelen, als je inkomsten wegevallen. Fijn dat je toch weer een inkomstenbron hebt nu!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

VWRL, wat is dat nou?

VWRL, wat is dat nou?

Regelmatig lees ik in blogs over beleggen. Daarbij lees ik vaak dat er wordt belegd in VWRL. Zelf beleg ik ook in VWRL. Maar waarom doe ik dat en doen velen anderen dat ook? In dit blog in het kort wat informatie over VWRL.

VWRL
VWRL is de afkorting voor een ETF. Voluit is de naam ‘VANGUARD FTSE ALL-WORLD UCITS ETF’. , is een ETF die de FTSE All-World index volgt. Het fonds probeert de complete wereldwijde aandelenmarkt na te bootsen. Dat betekent dat er opkomende markten en gevestigde markten in zitten.

ETF
Een ETF is een beleggingsfonds. Een ETF heeft als doel hetzelfde beleggingsresultaat (in rendement en risico) te behalen als een bepaalde beursindex. Bij VWRL is dat 'de wereldwijde aandelenmarkt'.

VWRL (2)
VWRL is een ETF, en bevat een mandje van maar liefst 3257 (!) verschillende aandelen. Koop je dus een aandeel VWRL dan koop je daarmee eigenlijk een klein beetje van die 3257 aandelen. En dat is de kracht van VWRL. Want met die 3257 aandelen is zo ong…

Boodschappenbudget

Boodschappenbudget

Op internet is veel te vinden over de boodschappenchallenge. Om verschillende redenen proberen mensen in januari van een beperkt boodschappenbudget rond te komen. Vaak zie je dan het bedrag van € 1,50 per persoon per dag langs komen. Dat is weinig. Het Nibud gaat uit van €6 tot €7 per persoon, bij een tweepersoonshuishouden. Ben je alleen, dan zijn je kosten wat hoger, ben je met meer dan 2 personen dan zijn de kosten per persoon wat lager.

Vaak lees je in reacties dat je voor een paar Euro per persoon per dag niet lekker, niet gezond en niet gevarieerd kan eten. Ik denk dat dat klopt als je uit gaat van €1,50 per persoon. Voor mij was dit reden om eens te kijken naar de uitgaven die ik voor boodschappen doe.

Mijn maandbudget
Ik red het met een boodschappenbudget van €40 (gemiddeld) per week, gemiddeld is dat €175 per maand. De ene maand is het meer, de andere maand is het minder. Bij een goede aanbieding koop ik veel in. Zo heb ik momenteel nog ongeveer 30 literpakk…

Weekmenu: € 2,50 per persoon per dag

Weekmenu € 2,50 per persoon per dag

Eerder heb ik geschreven dat ik gemiddeld voor €2,50 per persoon per dag boodschappen doe. De ene week iets meer, de andere week iets minder. Gemiddeld kom ik uit op ongeveer €175 per maand. Daarvan eten ik en mijn 3 kinderen gevarieerd, gezond en lekker!

Mijn kinderen wonen bij hun moeder en zijn iedere week een paar dagen bij mij (de ene week meer dan de andere). Gemiddeld (normale schoolweken) zijn ze 3 dagen per week bij mij. In de vakanties dus meer, maar daar hou ik nu even geen rekening mee. Omgerekend is mijn boodschappenbudget € 2,50 per persoon per dag dus (gemiddeld 7 + 3 + 3 + 3 = 16 'mandagen' per week, € 40/16 is € 2,50 per persoon per dag).

Om inzicht te geven in wat wij eten voor dit geld heb ik mijn weekmenu uitgeschreven, met daarbij een overzicht van de kosten (ik koop vaak grotere verpakkingen en heb hieronder alles zoveel als mogelijk teruggerekend naar de verbruikte hoeveelheden):

Maandag (zonder kinderen)
Spruitjes met ge…