Doorgaan naar hoofdcontent

Besparen op energie

Besparen op energie

Ik woon in een huis dat begin jaren '80 is gebouwd. In die tijd was er veel minder aandacht voor goede isolatie dan nu. En dat is te merken!

Isoleren
Het is een ruime en vrijstaande woning. Ik heb mij laten adviseren door 3 verschillende isolatie-adviseurs. Alle 3 hadden zij dezelfde opmerkingen:
- het dubbele glas heeft nauwelijks isolerende werking;
- er zijn een paar ramen met enkel glas, die isoleren geheel niet;
- vloerisolatie is redelijk (8cm piepschuim), extra isoleren is niet mogelijk omdat er onder een groot deel van het huis geen bereikbare kruipruimte is;
- dakisolatie is minimaal;
- spouwmuren zijn niet rendabel na te isoleren.

En dan volgen de offertes. En dat is schrikken. Om het enkele glas te laten vervangen door goed isolerend hr++ glas moet ik rekenen op ongeveer € 2.000  aan kosten. Vervang ik ook het dubbele glas dan komt daar nog € 6.000 bij. Spouwmuren na-isoleren kan door ongeveer 2cm schuim te injecteren, en dat zou ongeveer € 3.500 moeten kosten en niet echt merkbaar meer comfort geven. Topper is het na-isoleren van het dak: ruim € 13.000.

Ik heb geen spaarpotje waar ik dit soort kosten uit kan voldoen. Mijn spaarpotje is mijn nood-buffer, die wil ik niet aanspreken voor niet-nood-situaties. Je zult net zien dat daarna de wasmachine (van bijna 20 jaar oud) of de auto (van 10 jaar oud) kapot gaat.....

Wel heb ik besloten om zelf de zolder te gaan isoleren. Ik schat in dat ik aan materiaal ongeveer € 2.000 kwijt zal zijn. Slik, dat is ook best veel geld. Daar ga ik het volgende voor doen: 10 cm steenwol aan de binnenzijde van het dak aanbrengen. Daar moet klimaatfolie overheen (wat is dat duur: ongeveer € 240 per rol en ik heb 2 rollen nodig) en daarna gipsplaten. Vervolgens kan ik de 2 zolderkamers schilderen. Ik hoop de bestaande laminaatvloer (die er uit moet ivm het isoleren) te kunnen hergebruiken, anders komen er ook nog kosten bij voor een nieuwe vloer.

Natuurlijk is de isolerende werking van mijn plan van aanpak minder dan die van de gespecialiseerde bedrijven. Maar het is ook een stuk goedkoper. Wel gaat het langer duren: in plaats van een paar dagen zal het wel tot eind van de zomer duren voordat ik klaar ben (kwestie van weinig tijd en een laag budget: iedere maand koop ik iets). Maar dan heb ik wel eer van mijn werk en hopelijk merk ik dan ook de volgende winter iets van de betere isolatie in het gasverbruik.

Verwarmen
Wanneer ik niet thuis ben staat de thermostaat op 14,5 graden. En zo "koud" is het dan ook. 's Avonds warm ik het op tot ongeveer 16 graden, ook in de weekenden overdag. Zijn mijn kinderen bij mij, dan is het gewoon 19 graden. Ondanks dit stookregime heb ik december 2019 199 m3 gas verbruikt. Over de eerste 21 dagen van januari 2020 staat de teller al op 143 m3. De warmte vliegt naar buiten. Ik heb gekeken of het zinvol is om de temperatuur continu op bijvoorbeeld 17 graden te houden. Dat zou schelen bij het opwarmen. Maar helaas, het verbruik schoot die week omhoog (en daarbij heb ik een correctie toegepast ivm de buitentemperatuur).

Gelukkig heb ik het niet snel koud. Stilzitten komt weinig voor, dat helpt. En anders doe ik een warme trui aan.

Electra
Ik gebruik bijna alleen led-lampen. Mijn tv is niet groot (20 inch) en verbruikt niet veel (staat ook bijna alleen aan als de kinderen er zijn). De keukenapparatuur is ongeveer 20 jaar oud en zal het nodige verbruiken (koelkast, oven) De vaatwasser is redelijk zuinig, 3 jaar oud. In de bijkeuken staat een vriezer van 1 jaar oud, die is zuinig. Nergens brandt verlichting als ik er niet ben. Toch verbruik ik ongeveer 250 kWh per maand. Dat komt waarschijnlijk door de verouderde cv-ketel (uit 1999 als ik het goed heb) met een niet al te zuinige pomp, gecombineerd met een niet al te zuinige oude pomp voor de vloerverwarming (in een deel van de woonkamer). Mijn installateur adviseert om alles te laten draaien zolang het werkt. Dat doe ik dan maar.

O ja, ik kook op inductie. De inductieplaat is van eind 2019, dus daar valt niet mee te besparen.

Hoe besparen jullie op energie?

Reacties

  1. Ik zou bv inzetten op zonnepanelen en dan gaan combineren met elektrisch verwarmen. enkel inductie om gas te verlagen is een druppel op een gloeiende plaat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zonnepanelen staan zeker op mijn verlanglijstje, maar ook die kosten geld. Ik kies er eerst voor om te isoleren. Zodra de schil van het huis goed ik weet je wat je dan verbruikt, en dan wil ik kijken naar bijvoorbeeld elektrisch verwarmen (infra rood bijvoorbeeld) en zonnepanelen om het elektische verbruik af te dekken.

      Verwijderen
  2. ik heb ook zelf mijn dak geïsoleerd, want dat scheelt ontzettend veel geld. en nee het is niet eens slechter dan na-isoleren door een bedrijf. het is gewoon heel veel werk en daar betaal je voor. hoe dikker de isolatie, hoe fijner. dus gewoon kijken wat je er tussen krijgt. handig om te meten wat de dikte van je dakspant is en deze opvullen. zou zonde zijn als je uitgaat van 10 cm en er is 12 tot 16 cm ruimte. dit doe je echt maar 1 keer.
    Klimaatfolie is ontzettend duur, dus de tweede rol heb ik bij duitse amazon gekocht. dat scheelde echt ontzettend veel. dus als ik jou was zou ik daar ook de eerste rol kopen ;)
    https://www.amazon.de/gp/product/B0055G0MUM/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o01_s00?ie=UTF8&psc=1
    hoop dat je hier iets aan hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je voor de tip over de klimaatfolie, dat scheelt echt veel! Ik isoleer met 10 cm rockwool, daar komt dan een houten tengel en een gipsplaat overheen. Totale dikte is dan ongeveer 13 cm. De spanten zijn 17 cm, dus het zou een dikkere laag isolatie kunnen zijn, maar dan kunnen de deuren van de kamers op zolder niet meer ver genoeg open.

      Verwijderen
    2. dus je wil tussen de spanten isoleren. dat is wel echt veel meer werk. ik heb het houtwerk op de spanten geschroefd in plaats van er tussen. dat scheelt ook in snijverlies van gipsplaat. al snap ik het als anders de deur niet meer open wil. succes met isoleren.

      Verwijderen
  3. Wij hebben vorig jaar een huis uit de jaren '60 gekocht. Ruim en vrijstaand, net zoals jij. In november en december 2018 was het gasverbruik 450m3 en 500m3. In november en december 2019: 300 en 333 m3. De elektriciteit was 350/320 in 2018 en in 2019: 275/300. Zo heel hoog vind ik jouw gebruik dus niet. Het verbruik in ons jaren '80 hoekhuis was ong. 1.200 m3 gas en 2.100 stroom per jaar, een stuk zuiniger dus. Afgelopen jaar zat ik op 2.612 m3 gas en 2.633 kWh stroom.

    Wij hebben ons heel goed laten voorlichten over isolatie, maar wat me wel opviel is dat iedere professional iets anders verteld. Dat vond ik heel verwarrend. Uiteindelijk hebben we het volgende gedaan:
    > de ramen in de slaapkamers waar nog enkel glas in zat hebben we vervangen door dubbelglas. Nu stoken we echt nooit in de slaapkamer, maar de temperatuur blijft nu een stuk behaaglijker en ook hebben we minder vocht wat ook heel fijn is. Ons dubbelglas beneden is van begin jaren '70 en gaan we ook nog een keer vervangen, maar eerst sparen! Kosten: 1.300 voor 8 ramen/raampjes.
    > we hebben de vloer uit de woonkamer eruit gehaald, het was een parketvloer dat kaal op de balken lag. We hebben er een vloer in laten zetten met goede isolatie. Kosten: 5.000 en een nieuw laminaatje.
    > alle lampen zijn vervangen door led-exemplaren (leve de aanbiedingen voor deze lampen!) kosten: 100
    > gasfornuis vervangen door inductie
    > geen tv, geen afwasmachine. Wel koelkast, grote vrieskist, magnetron en oven die we regelmatig gebruiken. Geen vloerverwarming.
    We twijfelen nog over de spouwmuur isolatie, er zit wel wat in, maar in hoeverre is dat verzakt en moet het er dan helemaal uit of kan er iets op? De meningen van de deskundigen zijn hier verschillend over.
    Het dak zouden we ook nog eens een keer kunnen doen, maar ook daar moeten we voor sparen. Het dubbelglas zou zo'n 4.000 euro gaan kosten, dat willen we eerst doen. Voor het dak heb ik nog geen offerte aangevraagd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jij bent goed bezig! Mijn elektraverbruik valt inderdaad wel mee. Het gasverbruik lijkt ook mee te vallen als ik jouw verbruik zie, maar ik verwarm een groot deel van de week het huis niet. Doordeweeks, als ik er niet ben, staat de thermostaat op 14,5 graden. Alleen 's avonds verwarm ik naar de 16, en wanneer de kinderen er zijn is het 19 graden (gemiddeld 3 dagen per week). Ledlampen koop ik trouwens bij de Ikea, die zijn goedkoop en goed en de lichtkleur bevalt mij ook.

      Verwijderen
    2. Dank voor de tip over de led lampen. Ik werk regelmatig thuis, dat scheelt in gasverbruik. We zijn met 3-en, er wordt regelmatig gedoucht. En wat ik me ineens nog bedacht: in de garage zit nog een gaskachel, deze is nodig omdat anders de wasmachine aansluiting bevriest.

      Verwijderen
  4. Ik ben een fan van Lars Boelen, die klimaatadvies voor huizen geeft. Zijn eerste stap is altijd, kieren dichten. Je wilt niet weten hoeveel kieren je huis heeft(daar wordt bij de oplevering nooit op gecontroleerd).
    Waar ik mee begon is de oude isolatiestrips op ramen en deuren vervangen (tochtstrip:Solidseal Renovatie) Kost je 200 euro voor het hele huis,maar deze strips zijn goed winddicht. Het scheelt zoveel en is een klusje wat een handige huisvrouw ook kan. Denk ook aan de meterkast kieren dichtmaken. Kieren dichten geeft voor het minste geld de meeste besparing!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is een goede tip! Ik ga zeker de tochtstrips nakijken en waar nodig vervangen of extra aanbrengen. Dank je!

      Verwijderen
  5. Ik wil Karin Sabine-leningen voor mij een lening van € 9000 waarderen. Als je een dringende lening nodig hebt, voorkom dan dat je wordt opgelicht door nep-geldschieters en solliciteer via een echte leningfirma per e-mail sabinhelps@gmail.com whatsapp +79267494861

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hé, ik ben vandaag super opgewonden. Ik zag reacties van mensen die al een lening van LAPO M-F hadden gekregen en toen besloot ik op basis van populaire aanbevelingen een aanvraag in te dienen en pas een paar uur geleden bevestigde ik een totaalbedrag van 20.000 euro op mijn rekening. Dit is echt geweldig nieuws en ik raad iedereen die een echte lening nodig heeft aan om een aanvraag in te dienen via hun e-mail: lapofunding960@gmail.com












    Hé, ik ben vandaag super opgewonden. Ik zag reacties van mensen die al een lening van LAPO M-F hadden gekregen en toen besloot ik op basis van populaire aanbevelingen een aanvraag in te dienen en pas een paar uur geleden bevestigde ik een totaalbedrag van 20.000 euro op mijn rekening. Dit is echt geweldig nieuws en ik raad iedereen die een echte lening nodig heeft aan om een aanvraag in te dienen via hun e-mail: lapofunding960@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik wil Karin Sabine lenen voor mij een lening van € 40.000 waarderen. als je een dringende lening nodig hebt, voorkom dan dat je wordt opgelicht door nep-geldschieters en solliciteer via een echte leningfirma via e-mail sabinhelps@gmail.com whatsapp +79267494861

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het zal slecht zijn om dit alleen voor mezelf te houden. Ik kwam de beste binaire verwachting ooit tegen, Sir Carlos Crypto die me echt helpt om te investeren, hij is heel eerlijk en ijverig in zijn werk. Het enige wat ik deed was $ 500 investeren en binnen 7 dagen maakte hij $ 7000 winst voor mij. Neem contact met hem op via Whatsapp: +1 (216) 626-3236 of e-mail: carlose78910@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mijn lening van 23.000 euro is zojuist toegekend, heel erg bedankt Della. Ik zal over uw diensten praten met mensen om mij heen die een lening of financiële hulp nodig hebben omdat u snel op mij reageert. Als u een lening nodig heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met een echte geldschieter met 100% garantie: E-mail:
    Dellastaylors@yahoo.com
    WhatsApp op +1 (209) 251-1529

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik kwam dit leningbedrijf tegen op Facebook en ik nam contact op met de e-mail die ik zag ineens kreeg ik een lening van $ 60.000 USD, dus ik geloofde nooit dat dit allemaal zou kunnen werken totdat ik $ 60.000 USD kreeg, zal iedereen adviseren die behoefte heeft aan een lening om contact op te nemen met deze leningmaatschappij voor hulp bij een lening is dit het e-mailadres van het bedrijf (TRUSTLOAN88@GMAIL.COM) of contact via WhatsApp @ + 1 443 281 3404

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ik wil de heer westwood van apexloans bedanken voor het geven van een ongedekte lening ter waarde van 63000 eur voor 4 jaar. als u een dringende legitieme lening nodig heeft, solliciteer dan vandaag via e-mail: apexloans247@yahoo.com

      Verwijderen
  11. Ik ben blij vandaag, bedankt Lapo Micro Finance voor het verstrekken van een lening. Ik werd verschillende keren misleid toen ik een lening probeerde te krijgen totdat ik Lapo Micro Finance tegenkwam die me een lening ter waarde van $ 23.000 verstrekte om voor mijn zieke kind te zorgen. Als je vandaag een echte geldschieter nodig hebt, neem dan contact op met Lapo. Neem contact op met e-mail: lapofunding960@gmail.com
    Whatsapp +447883183014slo

    BeantwoordenVerwijderen
  12. ik wil de heer westwood van apexloans bedanken voor het geven van een ongedekte lening ter waarde van 63000 eur voor 4 jaar. als u een dringende legitieme lening nodig heeft, solliciteer dan vandaag via e-mail: apexloans247@yahoo.com

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Leningaanbieding binnen 24 uur We verstrekken leningen variërend van € 4.000 tot € 18.000.000 aan iedereen die financiering nodig heeft voor hun projecten. Profiteer van deze aanbieding! E-mail: dakany.endre@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

€50 weekmenu voor 4 personen, met boodschappenlijst!

€50 weekmenu voor 4 personen Deze week is het wel erg makkelijk om een voordelig menu samen te stellen. Grootgrutter AH heeft in haar magazine Allerhande een weekmenu opgenomen voor € 50. Daar kunnen 4 personen goed van eten. De service gaat ver, er is zelfs een boodschappenlijstje bijgevoegd! € 50 voor 4 personen voor een week is € 12.50 per persoon per week, dat is € 1,79 per persoon per warme maaltijd. Wanneer je rekening houdt met normale kosten voor ontbijt, lunch, drinken, een koekje en snoepje zou je op ongeveer € 3 tot € 3,50 per persoon per dag voor eten en drinken uit moeten kunnen komen. Dat is voordelig! AH heeft het volgende op het menu staan: 1. Drumsticks met geroosterde aardappeltjes en sla; 2. Hutspot met vegaballetjes; 3. Oosterse kippensoep met pindakaas en spekjes; 4. Plaattaart met gegrilde groenten en witte kaas; 5. Romige spaghetti met doperwten en zalm; 6. Babi ketjap met chinese kool en rijst; 7. Tunesische shakshuka met gehaktballetjes. Het men

Weekmenu: € 2,50 per persoon per dag

Weekmenu € 2,50 per persoon per dag Eerder heb ik geschreven dat ik gemiddeld voor €2,50 per persoon per dag boodschappen doe. De ene week iets meer, de andere week iets minder. Gemiddeld kom ik uit op ongeveer €175 per maand. Daarvan eten ik en mijn 3 kinderen gevarieerd, gezond en lekker! Mijn kinderen wonen bij hun moeder en zijn iedere week een paar dagen bij mij (de ene week meer dan de andere). Gemiddeld (normale schoolweken) zijn ze 3 dagen per week bij mij. In de vakanties dus meer, maar daar hou ik nu even geen rekening mee.  Omgerekend is mijn boodschappenbudget € 2,50 per persoon per dag dus (gemiddeld 7 + 3 + 3 + 3 = 16 'mandagen' per week, € 40/16 is € 2,50 per persoon per dag). Om inzicht te geven in wat wij eten voor dit geld heb ik mijn weekmenu uitgeschreven, met daarbij een overzicht van de kosten (ik koop vaak grotere verpakkingen en heb hieronder alles zoveel als mogelijk teruggerekend naar de verbruikte hoeveelheden): Maandag (zonder kinderen) Spr

Warme maaltijd met vlees voor €1,25, vegetarisch voor €1

Warme maaltijd met vlees voor €1,25, vegetarisch voor €1 Afgelopen weekend heb ik de basisvoorraad in de diepvries aangevuld. Ik heb daar altijd een voorraad basis voor pastasaus of tomatensoep in staan. Makkelijk om snel te kunnen koken op drukke dagen! Dit keer heb ik de volgende ingrediënten gebruikt, grotendeels zaterdag op de markt gekocht. TIP : koop je groentes tegen het einde van de markt, vaak wil de groenteboer er dan van af en heb jij een echt koopje. Bijvoorbeeld de paprika's waren zo erg goedkoop, waarbij ik wel moet zeggen dat ze ook geen week meer konden liggen. De groenteboer had zakken met vaste hoeveelheden voor vaste prijzen liggen. Allemaal groentes die op moesten, niet lang meer konden liggen. Maar dat is geen probleem als je alles snel verwerkt. * 12 gele paprika's (€1); * 6 rode paprika's (€0,50); * 8 dikke wortelen (€0,50); * 2 bleekselderij (€2); * 2 kilo tomaten (€1,50); * 1 kilo sperziebonen (€1,75); * 1,5 kilo rundergehakt (€4,90, er ging 35% van