Doorgaan naar hoofdcontent

Warme maaltijd met vlees voor €1,25, vegetarisch voor €1

Warme maaltijd met vlees voor €1,25, vegetarisch voor €1

Afgelopen weekend heb ik de basisvoorraad in de diepvries aangevuld. Ik heb daar altijd een voorraad basis voor pastasaus of tomatensoep in staan. Makkelijk om snel te kunnen koken op drukke dagen!

Dit keer heb ik de volgende ingrediënten gebruikt, grotendeels zaterdag op de markt gekocht.

TIP: koop je groentes tegen het einde van de markt, vaak wil de groenteboer er dan van af en heb jij een echt koopje. Bijvoorbeeld de paprika's waren zo erg goedkoop, waarbij ik wel moet zeggen dat ze ook geen week meer konden liggen. De groenteboer had zakken met vaste hoeveelheden voor vaste prijzen liggen. Allemaal groentes die op moesten, niet lang meer konden liggen. Maar dat is geen probleem als je alles snel verwerkt.

* 12 gele paprika's (€1);
* 6 rode paprika's (€0,50);
* 8 dikke wortelen (€0,50);
* 2 bleekselderij (€2);
* 2 kilo tomaten (€1,50);
* 1 kilo sperziebonen (€1,75);
* 1,5 kilo rundergehakt (€4,90, er ging 35% van de prijs af ivm de tht-datum)
* 4 tenen knoflook (had ik nog liggen);
* italiaanse kruiden (zelf geoogst en gedroogd uit de tuin);
* peper en zout.

Ik bak het gehakt in een grote pan rul en voeg de kruiden en knoflook (geperst) toe. Daarna voeg ik alle groentes er bij en laat alles lekker pruttelen gedurende 1,5 uur.

Het resultaat: ik heb met de kinderen heerlijk pasta met deze saus gegeten en heb maar liefst 10 grote eenpersoonsporties in kunnen vriezen. Dat zijn grote porties van circa 450 gram. Deze gebruik ik als groente/vlees-saus bij pasta of rijst. Of ik voeg wat water en eventueel nog wat bouillon toe en dan heb ik een heerlijke soep. Lekker met een afgebakken pistoletje.

€1,25 per maaltijd!
Op deze manier is het voordelig en gezond eten. In iedere portie zit bijna 350 gram groente en ook nog eens 6 soorten dus volop variatie. In totaal had ik dus 14 porties gemaakt, en dat voor €12,15. Reken ik de knoflook en kruiden mee dan zal het €13 zijn. Dat is €0,92 per portie! Het zijn grote porties, ik eet graag veel groente. En er zit genoeg vlees in, ongeveer 100 gram per portie. Voeg hier wat pasta of rijst aan toe dan heb je voor minder dan €1,25 een gezonde warme maaltijd.

Vegetarisch: €1 per maaltijd!
Je kunt het gehakt ook weglaten. Ook dan heb je een heerlijke maaltijd. Je bent dan per portie van circa 350 gram groente-saus ongeveer €0,57 kwijt. Voeg hier wat pasta of rijst aan toe en je eet voor minder dan €1!

Gezond, lekker en gevarieerd eten hoeft niet duur te zijn
Zo zie je maar: gezond en gevarieerd eten hoeft niet duur te zijn. Wanneer je slim inkoopt en grotere hoeveelheden ineens maakt is het mogelijk om heel voordelig te eten en toch voldoende groentes binnen te krijgen. Bijkomend voordeel: de kinderen vinden het heerlijk en eten op deze manier ook heel veel groentes.

Reacties

 1. Omdat ik toch wel eens van de pakjes en zakjes af wil, vind ik dit een fijn recept! Ik ga het bewaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kijk dat eens een goede deal en fijn recept.
  Deze bewaar ik ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een goede tip om aan het einde van de marktdag groenten te kopen en dan direct te verwerken. Zo heb je veel gezonde pastasaus voor weinig geld!

  Ik heb wel een opmerking. Ik vind het niet een volwaardige vegetarische maaltijd als je het vlees weglaat en daar niets voor in de plaats komt. In pasta gerechten doe ik vaak vegetarisch rul gehakt of vegetarische gehaktballetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je maar af en toe vegetarisch eet kun je een vervanger prima weglaten.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

VWRL, wat is dat nou?

VWRL, wat is dat nou?

Regelmatig lees ik in blogs over beleggen. Daarbij lees ik vaak dat er wordt belegd in VWRL. Zelf beleg ik ook in VWRL. Maar waarom doe ik dat en doen velen anderen dat ook? In dit blog in het kort wat informatie over VWRL.

VWRL
VWRL is de afkorting voor een ETF. Voluit is de naam ‘VANGUARD FTSE ALL-WORLD UCITS ETF’. , is een ETF die de FTSE All-World index volgt. Het fonds probeert de complete wereldwijde aandelenmarkt na te bootsen. Dat betekent dat er opkomende markten en gevestigde markten in zitten.

ETF
Een ETF is een beleggingsfonds. Een ETF heeft als doel hetzelfde beleggingsresultaat (in rendement en risico) te behalen als een bepaalde beursindex. Bij VWRL is dat 'de wereldwijde aandelenmarkt'.

VWRL (2)
VWRL is een ETF, en bevat een mandje van maar liefst 3257 (!) verschillende aandelen. Koop je dus een aandeel VWRL dan koop je daarmee eigenlijk een klein beetje van die 3257 aandelen. En dat is de kracht van VWRL. Want met die 3257 aandelen is zo ong…

Boodschappenbudget

Boodschappenbudget

Op internet is veel te vinden over de boodschappenchallenge. Om verschillende redenen proberen mensen in januari van een beperkt boodschappenbudget rond te komen. Vaak zie je dan het bedrag van € 1,50 per persoon per dag langs komen. Dat is weinig. Het Nibud gaat uit van €6 tot €7 per persoon, bij een tweepersoonshuishouden. Ben je alleen, dan zijn je kosten wat hoger, ben je met meer dan 2 personen dan zijn de kosten per persoon wat lager.

Vaak lees je in reacties dat je voor een paar Euro per persoon per dag niet lekker, niet gezond en niet gevarieerd kan eten. Ik denk dat dat klopt als je uit gaat van €1,50 per persoon. Voor mij was dit reden om eens te kijken naar de uitgaven die ik voor boodschappen doe.

Mijn maandbudget
Ik red het met een boodschappenbudget van €40 (gemiddeld) per week, gemiddeld is dat €175 per maand. De ene maand is het meer, de andere maand is het minder. Bij een goede aanbieding koop ik veel in. Zo heb ik momenteel nog ongeveer 30 literpakk…

Weekmenu: € 2,50 per persoon per dag

Weekmenu € 2,50 per persoon per dag

Eerder heb ik geschreven dat ik gemiddeld voor €2,50 per persoon per dag boodschappen doe. De ene week iets meer, de andere week iets minder. Gemiddeld kom ik uit op ongeveer €175 per maand. Daarvan eten ik en mijn 3 kinderen gevarieerd, gezond en lekker!

Mijn kinderen wonen bij hun moeder en zijn iedere week een paar dagen bij mij (de ene week meer dan de andere). Gemiddeld (normale schoolweken) zijn ze 3 dagen per week bij mij. In de vakanties dus meer, maar daar hou ik nu even geen rekening mee. Omgerekend is mijn boodschappenbudget € 2,50 per persoon per dag dus (gemiddeld 7 + 3 + 3 + 3 = 16 'mandagen' per week, € 40/16 is € 2,50 per persoon per dag).

Om inzicht te geven in wat wij eten voor dit geld heb ik mijn weekmenu uitgeschreven, met daarbij een overzicht van de kosten (ik koop vaak grotere verpakkingen en heb hieronder alles zoveel als mogelijk teruggerekend naar de verbruikte hoeveelheden):

Maandag (zonder kinderen)
Spruitjes met ge…