Doorgaan naar hoofdcontent

Warme maaltijd met vlees voor €1,25, vegetarisch voor €1

Warme maaltijd met vlees voor €1,25, vegetarisch voor €1

Afgelopen weekend heb ik de basisvoorraad in de diepvries aangevuld. Ik heb daar altijd een voorraad basis voor pastasaus of tomatensoep in staan. Makkelijk om snel te kunnen koken op drukke dagen!

Dit keer heb ik de volgende ingrediënten gebruikt, grotendeels zaterdag op de markt gekocht.

TIP: koop je groentes tegen het einde van de markt, vaak wil de groenteboer er dan van af en heb jij een echt koopje. Bijvoorbeeld de paprika's waren zo erg goedkoop, waarbij ik wel moet zeggen dat ze ook geen week meer konden liggen. De groenteboer had zakken met vaste hoeveelheden voor vaste prijzen liggen. Allemaal groentes die op moesten, niet lang meer konden liggen. Maar dat is geen probleem als je alles snel verwerkt.

* 12 gele paprika's (€1);
* 6 rode paprika's (€0,50);
* 8 dikke wortelen (€0,50);
* 2 bleekselderij (€2);
* 2 kilo tomaten (€1,50);
* 1 kilo sperziebonen (€1,75);
* 1,5 kilo rundergehakt (€4,90, er ging 35% van de prijs af ivm de tht-datum)
* 4 tenen knoflook (had ik nog liggen);
* italiaanse kruiden (zelf geoogst en gedroogd uit de tuin);
* peper en zout.

Ik bak het gehakt in een grote pan rul en voeg de kruiden en knoflook (geperst) toe. Daarna voeg ik alle groentes er bij en laat alles lekker pruttelen gedurende 1,5 uur.

Het resultaat: ik heb met de kinderen heerlijk pasta met deze saus gegeten en heb maar liefst 10 grote eenpersoonsporties in kunnen vriezen. Dat zijn grote porties van circa 450 gram. Deze gebruik ik als groente/vlees-saus bij pasta of rijst. Of ik voeg wat water en eventueel nog wat bouillon toe en dan heb ik een heerlijke soep. Lekker met een afgebakken pistoletje.

€1,25 per maaltijd!
Op deze manier is het voordelig en gezond eten. In iedere portie zit bijna 350 gram groente en ook nog eens 6 soorten dus volop variatie. In totaal had ik dus 14 porties gemaakt, en dat voor €12,15. Reken ik de knoflook en kruiden mee dan zal het €13 zijn. Dat is €0,92 per portie! Het zijn grote porties, ik eet graag veel groente. En er zit genoeg vlees in, ongeveer 100 gram per portie. Voeg hier wat pasta of rijst aan toe dan heb je voor minder dan €1,25 een gezonde warme maaltijd.

Vegetarisch: €1 per maaltijd!
Je kunt het gehakt ook weglaten. Ook dan heb je een heerlijke maaltijd. Je bent dan per portie van circa 350 gram groente-saus ongeveer €0,57 kwijt. Voeg hier wat pasta of rijst aan toe en je eet voor minder dan €1!

Gezond, lekker en gevarieerd eten hoeft niet duur te zijn
Zo zie je maar: gezond en gevarieerd eten hoeft niet duur te zijn. Wanneer je slim inkoopt en grotere hoeveelheden ineens maakt is het mogelijk om heel voordelig te eten en toch voldoende groentes binnen te krijgen. Bijkomend voordeel: de kinderen vinden het heerlijk en eten op deze manier ook heel veel groentes.

Reacties

  1. Omdat ik toch wel eens van de pakjes en zakjes af wil, vind ik dit een fijn recept! Ik ga het bewaren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kijk dat eens een goede deal en fijn recept.
    Deze bewaar ik ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een goede tip om aan het einde van de marktdag groenten te kopen en dan direct te verwerken. Zo heb je veel gezonde pastasaus voor weinig geld!

    Ik heb wel een opmerking. Ik vind het niet een volwaardige vegetarische maaltijd als je het vlees weglaat en daar niets voor in de plaats komt. In pasta gerechten doe ik vaak vegetarisch rul gehakt of vegetarische gehaktballetjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als je maar af en toe vegetarisch eet kun je een vervanger prima weglaten.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

€50 weekmenu voor 4 personen, met boodschappenlijst!

€50 weekmenu voor 4 personen Deze week is het wel erg makkelijk om een voordelig menu samen te stellen. Grootgrutter AH heeft in haar magazine Allerhande een weekmenu opgenomen voor € 50. Daar kunnen 4 personen goed van eten. De service gaat ver, er is zelfs een boodschappenlijstje bijgevoegd! € 50 voor 4 personen voor een week is € 12.50 per persoon per week, dat is € 1,79 per persoon per warme maaltijd. Wanneer je rekening houdt met normale kosten voor ontbijt, lunch, drinken, een koekje en snoepje zou je op ongeveer € 3 tot € 3,50 per persoon per dag voor eten en drinken uit moeten kunnen komen. Dat is voordelig! AH heeft het volgende op het menu staan: 1. Drumsticks met geroosterde aardappeltjes en sla; 2. Hutspot met vegaballetjes; 3. Oosterse kippensoep met pindakaas en spekjes; 4. Plaattaart met gegrilde groenten en witte kaas; 5. Romige spaghetti met doperwten en zalm; 6. Babi ketjap met chinese kool en rijst; 7. Tunesische shakshuka met gehaktballetjes. Het men

Weekmenu: € 2,50 per persoon per dag

Weekmenu € 2,50 per persoon per dag Eerder heb ik geschreven dat ik gemiddeld voor €2,50 per persoon per dag boodschappen doe. De ene week iets meer, de andere week iets minder. Gemiddeld kom ik uit op ongeveer €175 per maand. Daarvan eten ik en mijn 3 kinderen gevarieerd, gezond en lekker! Mijn kinderen wonen bij hun moeder en zijn iedere week een paar dagen bij mij (de ene week meer dan de andere). Gemiddeld (normale schoolweken) zijn ze 3 dagen per week bij mij. In de vakanties dus meer, maar daar hou ik nu even geen rekening mee.  Omgerekend is mijn boodschappenbudget € 2,50 per persoon per dag dus (gemiddeld 7 + 3 + 3 + 3 = 16 'mandagen' per week, € 40/16 is € 2,50 per persoon per dag). Om inzicht te geven in wat wij eten voor dit geld heb ik mijn weekmenu uitgeschreven, met daarbij een overzicht van de kosten (ik koop vaak grotere verpakkingen en heb hieronder alles zoveel als mogelijk teruggerekend naar de verbruikte hoeveelheden): Maandag (zonder kinderen) Spr