Doorgaan naar hoofdcontent

Sparen of beleggen voor de kinderen?

Sparen of beleggen voor de kinderen?

Af en toe krijgen de kinderen wat geld van opa en oma, bijvoorbeeld vanwege een (goed) rapport op school. Of gewoon een klein extraatje. Ook ik probeer iedere maand een klein beetje geld apart te leggen voor de kinderen. Het zijn geen grote bedragen, maar alle kleine beetjes helpen.

De oudste zal nog minimaal 8 jaar naar de basisschool en middelbare school gaan en daarna gaan studeren (hoop ik). De moeder van de kinderen zou, zo hebben wij bij de echtscheiding afgesproken, moeten sparen voor de studie van de kinderen. Een deel van de kinderalimentatie die zij ontvangt zou ze daar apart voor moeten zetten. Ik zeg bewust zou. Want inmiddels heeft ze me laten weten dat niet te doen. Het zij zo.

Ik wil de kinderen zo veel als mogelijk ondersteunen, ook financieel. De komende jaren zal dat zijn in de vorm van kinderalimentatie, die ik aan hun moeder betaal. Wat er met dat geld gedaan wordt: ik ga er niet over. Ik kan me daar druk over maken, maar dat maakt het allemaal niet anders. Daarom doe ik dat ook niet (meer).

Om de kinderen toch wat geld mee te kunnen geven zodra zij gaan studeren, heb ik besloten om het geld dat zij krijgen van opa en oma en het geld dat ik voor ze apart leg daarvoor te bewaren. Maar hoe? Het gaat echt niet om tientjes per maand. Op de bestaande spaarrekening van de kinderen storten doe ik niet, hun moeder kan er dan bij en het levert nauwelijks rente op. Daarom, en omdat ze het geld de eerste 8 tot 10 jaar niet nodig hebben, heb ik besloten voor ze te beleggen. Ik gebruik daar mijn eigen beleggingsrekening voor. Zodra op mijn spaarrekening in het potje 'sparen kinderen' voldoende staat voor de aankoop van een ETF dan koop ik die. In een spreadsheet hou ik precies bij wat ik met het geld van de kinderen doe. Ik hoop zo over de komende jaren een mooi rendement voor de kinderen te behalen (koerswinst en dividend). Dividend gaat naar de spaarrekening en zodra daar weer genoeg op staat koop ik weer een ETF.

Ik beleg in een breed georiënteerde ETF, waarin een mooie afspiegeling van de wereldeconomie is vertegenwoordigd. Ik heb al eerder geschreven dat ik een luie belegger ben, door deze ETF te kopen hoef ik de ontwikkeling bijna niet in de gaten te houden. Dat voelt goed.

Het leuke is dat de oudste nu iedere week vraagt hoe het met zijn aandelen gaat. En als de koers stijgt of daalt, bedenken we samen waarom dat zo is. Zo leert hij mooi hoe maatschappelijke ontwikkelingen invloed hebben op de financiële wereld. Hij kon op school mooi aan de juf uitleggen dat het Corona-virus zorgt voor koersschommelingen. En zo wordt hij weer wijzer, een mooi stukje opvoeding.

Reacties

  1. Een mooi stukje opvoeding. Wij gooien allees op een hoop (meerdere eigenlijk) en betalen later hun studie en rijbewijs. Dat van eigen aandelen is wel een interessante optie. Ik wilde het ze zelf leren, maar zelf zien/ervaren is nog beter.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

€50 weekmenu voor 4 personen, met boodschappenlijst!

€50 weekmenu voor 4 personen Deze week is het wel erg makkelijk om een voordelig menu samen te stellen. Grootgrutter AH heeft in haar magazine Allerhande een weekmenu opgenomen voor € 50. Daar kunnen 4 personen goed van eten. De service gaat ver, er is zelfs een boodschappenlijstje bijgevoegd! € 50 voor 4 personen voor een week is € 12.50 per persoon per week, dat is € 1,79 per persoon per warme maaltijd. Wanneer je rekening houdt met normale kosten voor ontbijt, lunch, drinken, een koekje en snoepje zou je op ongeveer € 3 tot € 3,50 per persoon per dag voor eten en drinken uit moeten kunnen komen. Dat is voordelig! AH heeft het volgende op het menu staan: 1. Drumsticks met geroosterde aardappeltjes en sla; 2. Hutspot met vegaballetjes; 3. Oosterse kippensoep met pindakaas en spekjes; 4. Plaattaart met gegrilde groenten en witte kaas; 5. Romige spaghetti met doperwten en zalm; 6. Babi ketjap met chinese kool en rijst; 7. Tunesische shakshuka met gehaktballetjes. Het men

Weekmenu: € 2,50 per persoon per dag

Weekmenu € 2,50 per persoon per dag Eerder heb ik geschreven dat ik gemiddeld voor €2,50 per persoon per dag boodschappen doe. De ene week iets meer, de andere week iets minder. Gemiddeld kom ik uit op ongeveer €175 per maand. Daarvan eten ik en mijn 3 kinderen gevarieerd, gezond en lekker! Mijn kinderen wonen bij hun moeder en zijn iedere week een paar dagen bij mij (de ene week meer dan de andere). Gemiddeld (normale schoolweken) zijn ze 3 dagen per week bij mij. In de vakanties dus meer, maar daar hou ik nu even geen rekening mee.  Omgerekend is mijn boodschappenbudget € 2,50 per persoon per dag dus (gemiddeld 7 + 3 + 3 + 3 = 16 'mandagen' per week, € 40/16 is € 2,50 per persoon per dag). Om inzicht te geven in wat wij eten voor dit geld heb ik mijn weekmenu uitgeschreven, met daarbij een overzicht van de kosten (ik koop vaak grotere verpakkingen en heb hieronder alles zoveel als mogelijk teruggerekend naar de verbruikte hoeveelheden): Maandag (zonder kinderen) Spr

Warme maaltijd met vlees voor €1,25, vegetarisch voor €1

Warme maaltijd met vlees voor €1,25, vegetarisch voor €1 Afgelopen weekend heb ik de basisvoorraad in de diepvries aangevuld. Ik heb daar altijd een voorraad basis voor pastasaus of tomatensoep in staan. Makkelijk om snel te kunnen koken op drukke dagen! Dit keer heb ik de volgende ingrediënten gebruikt, grotendeels zaterdag op de markt gekocht. TIP : koop je groentes tegen het einde van de markt, vaak wil de groenteboer er dan van af en heb jij een echt koopje. Bijvoorbeeld de paprika's waren zo erg goedkoop, waarbij ik wel moet zeggen dat ze ook geen week meer konden liggen. De groenteboer had zakken met vaste hoeveelheden voor vaste prijzen liggen. Allemaal groentes die op moesten, niet lang meer konden liggen. Maar dat is geen probleem als je alles snel verwerkt. * 12 gele paprika's (€1); * 6 rode paprika's (€0,50); * 8 dikke wortelen (€0,50); * 2 bleekselderij (€2); * 2 kilo tomaten (€1,50); * 1 kilo sperziebonen (€1,75); * 1,5 kilo rundergehakt (€4,90, er ging 35% van