Doorgaan naar hoofdcontent

Sparen of beleggen voor de kinderen?

Sparen of beleggen voor de kinderen?

Af en toe krijgen de kinderen wat geld van opa en oma, bijvoorbeeld vanwege een (goed) rapport op school. Of gewoon een klein extraatje. Ook ik probeer iedere maand een klein beetje geld apart te leggen voor de kinderen. Het zijn geen grote bedragen, maar alle kleine beetjes helpen.

De oudste zal nog minimaal 8 jaar naar de basisschool en middelbare school gaan en daarna gaan studeren (hoop ik). De moeder van de kinderen zou, zo hebben wij bij de echtscheiding afgesproken, moeten sparen voor de studie van de kinderen. Een deel van de kinderalimentatie die zij ontvangt zou ze daar apart voor moeten zetten. Ik zeg bewust zou. Want inmiddels heeft ze me laten weten dat niet te doen. Het zij zo.

Ik wil de kinderen zo veel als mogelijk ondersteunen, ook financieel. De komende jaren zal dat zijn in de vorm van kinderalimentatie, die ik aan hun moeder betaal. Wat er met dat geld gedaan wordt: ik ga er niet over. Ik kan me daar druk over maken, maar dat maakt het allemaal niet anders. Daarom doe ik dat ook niet (meer).

Om de kinderen toch wat geld mee te kunnen geven zodra zij gaan studeren, heb ik besloten om het geld dat zij krijgen van opa en oma en het geld dat ik voor ze apart leg daarvoor te bewaren. Maar hoe? Het gaat echt niet om tientjes per maand. Op de bestaande spaarrekening van de kinderen storten doe ik niet, hun moeder kan er dan bij en het levert nauwelijks rente op. Daarom, en omdat ze het geld de eerste 8 tot 10 jaar niet nodig hebben, heb ik besloten voor ze te beleggen. Ik gebruik daar mijn eigen beleggingsrekening voor. Zodra op mijn spaarrekening in het potje 'sparen kinderen' voldoende staat voor de aankoop van een ETF dan koop ik die. In een spreadsheet hou ik precies bij wat ik met het geld van de kinderen doe. Ik hoop zo over de komende jaren een mooi rendement voor de kinderen te behalen (koerswinst en dividend). Dividend gaat naar de spaarrekening en zodra daar weer genoeg op staat koop ik weer een ETF.

Ik beleg in een breed georiënteerde ETF, waarin een mooie afspiegeling van de wereldeconomie is vertegenwoordigd. Ik heb al eerder geschreven dat ik een luie belegger ben, door deze ETF te kopen hoef ik de ontwikkeling bijna niet in de gaten te houden. Dat voelt goed.

Het leuke is dat de oudste nu iedere week vraagt hoe het met zijn aandelen gaat. En als de koers stijgt of daalt, bedenken we samen waarom dat zo is. Zo leert hij mooi hoe maatschappelijke ontwikkelingen invloed hebben op de financiële wereld. Hij kon op school mooi aan de juf uitleggen dat het Corona-virus zorgt voor koersschommelingen. En zo wordt hij weer wijzer, een mooi stukje opvoeding.

Reacties

  1. Een mooi stukje opvoeding. Wij gooien allees op een hoop (meerdere eigenlijk) en betalen later hun studie en rijbewijs. Dat van eigen aandelen is wel een interessante optie. Ik wilde het ze zelf leren, maar zelf zien/ervaren is nog beter.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

VWRL, wat is dat nou?

VWRL, wat is dat nou?

Regelmatig lees ik in blogs over beleggen. Daarbij lees ik vaak dat er wordt belegd in VWRL. Zelf beleg ik ook in VWRL. Maar waarom doe ik dat en doen velen anderen dat ook? In dit blog in het kort wat informatie over VWRL.

VWRL
VWRL is de afkorting voor een ETF. Voluit is de naam ‘VANGUARD FTSE ALL-WORLD UCITS ETF’. , is een ETF die de FTSE All-World index volgt. Het fonds probeert de complete wereldwijde aandelenmarkt na te bootsen. Dat betekent dat er opkomende markten en gevestigde markten in zitten.

ETF
Een ETF is een beleggingsfonds. Een ETF heeft als doel hetzelfde beleggingsresultaat (in rendement en risico) te behalen als een bepaalde beursindex. Bij VWRL is dat 'de wereldwijde aandelenmarkt'.

VWRL (2)
VWRL is een ETF, en bevat een mandje van maar liefst 3257 (!) verschillende aandelen. Koop je dus een aandeel VWRL dan koop je daarmee eigenlijk een klein beetje van die 3257 aandelen. En dat is de kracht van VWRL. Want met die 3257 aandelen is zo ong…

Boodschappenbudget

Boodschappenbudget

Op internet is veel te vinden over de boodschappenchallenge. Om verschillende redenen proberen mensen in januari van een beperkt boodschappenbudget rond te komen. Vaak zie je dan het bedrag van € 1,50 per persoon per dag langs komen. Dat is weinig. Het Nibud gaat uit van €6 tot €7 per persoon, bij een tweepersoonshuishouden. Ben je alleen, dan zijn je kosten wat hoger, ben je met meer dan 2 personen dan zijn de kosten per persoon wat lager.

Vaak lees je in reacties dat je voor een paar Euro per persoon per dag niet lekker, niet gezond en niet gevarieerd kan eten. Ik denk dat dat klopt als je uit gaat van €1,50 per persoon. Voor mij was dit reden om eens te kijken naar de uitgaven die ik voor boodschappen doe.

Mijn maandbudget
Ik red het met een boodschappenbudget van €40 (gemiddeld) per week, gemiddeld is dat €175 per maand. De ene maand is het meer, de andere maand is het minder. Bij een goede aanbieding koop ik veel in. Zo heb ik momenteel nog ongeveer 30 literpakk…

Weekmenu: € 2,50 per persoon per dag

Weekmenu € 2,50 per persoon per dag

Eerder heb ik geschreven dat ik gemiddeld voor €2,50 per persoon per dag boodschappen doe. De ene week iets meer, de andere week iets minder. Gemiddeld kom ik uit op ongeveer €175 per maand. Daarvan eten ik en mijn 3 kinderen gevarieerd, gezond en lekker!

Mijn kinderen wonen bij hun moeder en zijn iedere week een paar dagen bij mij (de ene week meer dan de andere). Gemiddeld (normale schoolweken) zijn ze 3 dagen per week bij mij. In de vakanties dus meer, maar daar hou ik nu even geen rekening mee. Omgerekend is mijn boodschappenbudget € 2,50 per persoon per dag dus (gemiddeld 7 + 3 + 3 + 3 = 16 'mandagen' per week, € 40/16 is € 2,50 per persoon per dag).

Om inzicht te geven in wat wij eten voor dit geld heb ik mijn weekmenu uitgeschreven, met daarbij een overzicht van de kosten (ik koop vaak grotere verpakkingen en heb hieronder alles zoveel als mogelijk teruggerekend naar de verbruikte hoeveelheden):

Maandag (zonder kinderen)
Spruitjes met ge…