Doorgaan naar hoofdcontent

VWRL, wat is dat nou?

VWRL, wat is dat nou?

Regelmatig lees ik in blogs over beleggen. Daarbij lees ik vaak dat er wordt belegd in VWRL. Zelf beleg ik ook in VWRL. Maar waarom doe ik dat en doen velen anderen dat ook? In dit blog in het kort wat informatie over VWRL.

VWRL
VWRL is de afkorting voor een ETF. Voluit is de naam ‘VANGUARD FTSE ALL-WORLD UCITS ETF’. , is een ETF die de FTSE All-World index volgt. Het fonds probeert de complete wereldwijde aandelenmarkt na te bootsen. Dat betekent dat er opkomende markten en gevestigde markten in zitten.

ETF
Een ETF is een beleggingsfonds. Een ETF heeft als doel hetzelfde beleggingsresultaat (in rendement en risico) te behalen als een bepaalde beursindex. Bij VWRL is dat 'de wereldwijde aandelenmarkt'.

VWRL (2)
VWRL is een ETF, en bevat een mandje van maar liefst 3257 (!) verschillende aandelen. Koop je dus een aandeel VWRL dan koop je daarmee eigenlijk een klein beetje van die 3257 aandelen. En dat is de kracht van VWRL. Want met die 3257 aandelen is zo ongeveer de wereldwijde aandelenmarkt in jouw beleggingsportefeuille vertegenwoordigd.

Koers
Net als aandelen heeft een ETF zoals VWRL een koerswaarde. Op dit moment (week 7 van 2020) is dat rond € 87. In de jaren 2015 tot en met 2019 is de koers gemiddeld met 9,4% per jaar gestegen! Dat is nog exclusief dividend.

Dividend
Ieder kwartaal keert VWRL dividend uit. Over 2019 was dat in totaal € 1,57. De koers van VWRL was per eind 2019 € 83,89. Dat betekent dat afgezet tegen de slotkoers van 2019 het dividendrendement 1,87% was. Daar komt de koerswinst dus nog bij!

Luie belegger
Ik heb het vaker gezegd en geschreven: ik ben een luie belegger. Ik heb niet de tijd om mij dagelijks met mijn beleggingen bezig te houden. Daarom beleg ik in ETF's. Ik hoef dan niet zelf te controleren of ik voldoende spreiding aan hou en zo. Lekker makkelijk dus. Ieder jaar, in maart en september, wordt VWRL automatisch geherbalanceerd. Daar merk je niets van. Door het herbalanceren blijft VWRL een goede afspiegeling van de onderliggende index. Bedrijven die in beurswaarde zijn gedaald krijgen een iets lager aandeel in VWRL en andersom.

Kosten
Het is duidelijk dat er mensen zijn die achter de schermen van VWRL het nodige bijhouden, aandelen kopen en verkopen. Dat kost geld. Bij VWRL zijn die kosten 0,22%. Je hoeft dat niet te betalen, de kosten worden met de koers verrekend. 0.22% is overigens laag voor een ETF, zeker voor een ETF met een wereldwijde spreiding. Probeer het zelf maar eens goedkoper te doen.

Broker
Om te beleggen in VWRL heb je een (beleggings)rekening nodig. Dat kan bij een online-broker of bij je huisbank. Je bak of broker kan kosten bij je in rekening brengen. Er is een online-broker waar je kostenloos in VWRL kunt beleggen. Dat is De Giro. Voor de volledigheid: ik beleg via De Giro in VWRL en via Bink in een ander ETF.

Beleggen jullie ook in VWRL? Waarom wel of niet?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Boodschappenbudget

Boodschappenbudget

Op internet is veel te vinden over de boodschappenchallenge. Om verschillende redenen proberen mensen in januari van een beperkt boodschappenbudget rond te komen. Vaak zie je dan het bedrag van € 1,50 per persoon per dag langs komen. Dat is weinig. Het Nibud gaat uit van €6 tot €7 per persoon, bij een tweepersoonshuishouden. Ben je alleen, dan zijn je kosten wat hoger, ben je met meer dan 2 personen dan zijn de kosten per persoon wat lager.

Vaak lees je in reacties dat je voor een paar Euro per persoon per dag niet lekker, niet gezond en niet gevarieerd kan eten. Ik denk dat dat klopt als je uit gaat van €1,50 per persoon. Voor mij was dit reden om eens te kijken naar de uitgaven die ik voor boodschappen doe.

Mijn maandbudget
Ik red het met een boodschappenbudget van €40 (gemiddeld) per week, gemiddeld is dat €175 per maand. De ene maand is het meer, de andere maand is het minder. Bij een goede aanbieding koop ik veel in. Zo heb ik momenteel nog ongeveer 30 literpakk…

Weekmenu: € 2,50 per persoon per dag

Weekmenu € 2,50 per persoon per dag

Eerder heb ik geschreven dat ik gemiddeld voor €2,50 per persoon per dag boodschappen doe. De ene week iets meer, de andere week iets minder. Gemiddeld kom ik uit op ongeveer €175 per maand. Daarvan eten ik en mijn 3 kinderen gevarieerd, gezond en lekker!

Mijn kinderen wonen bij hun moeder en zijn iedere week een paar dagen bij mij (de ene week meer dan de andere). Gemiddeld (normale schoolweken) zijn ze 3 dagen per week bij mij. In de vakanties dus meer, maar daar hou ik nu even geen rekening mee. Omgerekend is mijn boodschappenbudget € 2,50 per persoon per dag dus (gemiddeld 7 + 3 + 3 + 3 = 16 'mandagen' per week, € 40/16 is € 2,50 per persoon per dag).

Om inzicht te geven in wat wij eten voor dit geld heb ik mijn weekmenu uitgeschreven, met daarbij een overzicht van de kosten (ik koop vaak grotere verpakkingen en heb hieronder alles zoveel als mogelijk teruggerekend naar de verbruikte hoeveelheden):

Maandag (zonder kinderen)
Spruitjes met ge…